Cea mai buna metoda pentru a ne mentine o stare buna de sanatate este preventia, iar o igiena corecta ne ajuta in acest sens, protejandu-ne de multe probleme. Hainele noastre intra zilnic in contact cu diferite microorganisme daunatoare si pot retine o buna parte dintre bacteriile si particulele de praf din jurul nostru. Apoi, la fiecare revenire acasa, acestea se pot raspandi si ne pot provoca alergii, iritatii ale pielii sau alte afectiuni.

Este foarte important sa ne protejam, asa ca ne-am gandit sa impartasim cu voi cateva trucuri esentiale de preventie pentru spalarea hainelor.

Spalarea

Felul in care sortam hainele pentru spalat ne poate ajuta sa ne protejam. Articolele cele mai expuse la bacterii sunt lenjeria intimă, prosoapele și lenjeriile de pat. Prin urmare, este de evitat spalarea acestora impreuna cu alte piese vestimentare, in special cu cele ale copiilor sau cu prosoapele de bucatarie. Recomandam ca spalarea sa fie executata separat, pe categorie individuala, culori, grad de murdarie si la temperaturile corespunzatoare.

Programele de spălare rapida și temperaturile joase (30 de grade Celsius), nu sunt suficiente pentru a distrugere bacteriile. In situatia in care doriti igienizarea rufariei, indiferent ca vorbim ca despre articole vestimentare delicate, sintetice sau orice alte textile care nu suporta un ciclu de spalare la temperaturi ridicate, odata cu detergentul, puteti adauga diferiti dezinfectanti lichizi care vor creste nivelul igienizarii si vor distruge bacteriile. Acestia pot fi folositi atat pentru rufe albe, cat si pentru rufe colorate. Clorul poate fi un igienizator bun pentru rufele albe, nu si pentru cele colorate.

Detergentii

Detergentii pe care ii folosim pot avea un rol important in procesul de igienizare. Desi detergentii lichizi isi fac treaba excelent, formula pudra pare a fi mai puternica in lupta impotriva bacteriilor. Daca substantele din detergentii clasici va provoaca iritatii ale pielii puteti opta pentru o varianta alternativa, mai exact pentru detergenti ecologici, la fel de eficienti in igienizarea textilelor.

Uscarea

Uscatul natural, la soare, este o metoda foarte buna de a igieniza rufele. Expunerea hainelor la lumina solara permite radiatiilor UV sa distruga bacteriile chiar in 30 de minute de la expunere.

Un alt mod de a igieniza rufele este uscarea  in uscatorul de rufe. Datorita temperaturii ridicate si constante din interiorul uscatorului rufaria va fi uscata intr-un timp record si, in acelasi timp, bacteriile vor fi distruse.

Calcarea

Chiar daca nu este o activitate usoara, operatiunea de calcare a hainelor nu este doar despre aspectul acestora sau indreptarea cutelor. In functie de materialul asupra caruia actionam, temperatura aparatului de calcat poate varia intre 135 si 250 de grade Celsius. Datorita temperaturii ridicate din timpul operatiunii, si mai ales cand calcarea se face cu aburi, bacteriile din textile vor fi distruse si articole vestimentare sau din gospodarie vor fi igienizate.

Nu va rezumati doar la hainele pe care le purtati la vedere, puteti calca si lenjeria intima, cea de pat, dar si alte piese care intra in contact direct cu pielea.

 

Alte sfaturi utile:

  • Odata pe luna igienizati masina de spalat. Adaugati detergent si inalbitor si porniti masina de spalat pe un program cu temperatura cat mai ridicata.
  • Daca aveti un bebelus mai mic de 6 luni in familie, aveti in vedere sa calcati toate articolele textile care intra in contact cu pielea sa.
  • Spalati intr-un ciclu separat articolele vestimentare ale persoanelor cu afectiuni de sanatate de natura contagioasa, la temperaturi de 60 de grade celsius sau mai mari.
  • Folositi o cantitate corecta de detergent. Excesul de detergent nu va face decat sa incarce materialul textil.
  • Pentru articolele voluminoase cum sunt gecile si paltoanele este recomandat sa apelati la o  curatatorie profesionala.
  • Daca vrei sa afli mai multe despre ingrijirea hainelor avem un Ghid Practic pentru Ingrijirea Hainelor si a Altor Textile.
  • Anumite textile ca hainele de fitness si echipamentul de munte au nevoie de o ingrijire speciala.

In concluzie, sfaturile de mai sus cu privire la igienizarea rufariei, indiferent ca vorbim despre articole vestimentare sau de uz caznic, te vor ajuta sa tii bacteriile la distanta, protejandu-te nu doar pe tine, ci si pe familia ta.