Odata cu venirea primaverii ne pregatim si de curatenia generala de primavara. Fara sa ne dam seama cand incepem curatenia omitem tocmai articolele cele care sunt foarte aproape de pielea noastra si cu care petrecem foarte mult timp cand dormim sau ne relaxm.

Desi aproape toate au etichete de curatare putini sunt cei care se gandesc sa spele sau sa curete pernele si pilotele.

Chiar daca credem ca perna este protejata de fata de perna, aceasta este facuta din materiale permeabile care permit sa treaca prin ea tot felul de lucruri ca acarieni, sebum si bacterii din saliva.

La fel ca perenele, pilota și salteaua patului adună un număr mare de acarieni. Acarienii sunt o clasă de păianjeni foarte foarte mici(invizibili cu ochiul liber) care sunt atrași de locuri umede, cu multă materie organică (piele, praf, sebum, etc). Acestia in timp pot produce agravarea bolilor alergice, specifice rinitei, conjunctivitei sau iritațiilor cutanate. Majoritatea pernelor pot fi spălate în întregime, inclusiv umplutura, în timp ce la altele doar husa este lavabilă. Curatarea saltelelor ajuta la eliminarea acarienilor reducand simptomele alergiilor pastrand mediul in care dormiti curat.

Dacă suferi de alergii, cel mai indicat ar fi să alegi o pernă care poate fi spălată la cel puțin 60 de grade Celsius. In acest fel tii sub control alergiile cauzate de acarieni.

Cum le spalam?

Pernele

Pernele se pot spala si la masina de spalat de acasa daca aveti o masina incapatoare (peste 7-8kg) dar si un uscator de rufe la fel de mare. Pernele si pilotele au nevoie de mult spatiu in uscator pentru a fi uscate complet si a nu ramane apa in perna care poate crea mucegai. Programul de uscare va fi la o temperatura redusa si se va repeta de 3-4 ori in functie de perna si umplutura acesteia.

Cititi instructiunile de pe eticheta pernei, introduce-ti doar o singura perna in masina de spalat la un program delicat si folositi un detergent bland fara sa adaugati balsam de rufe.

Aici poti vedea ce inseamna simbolorile de pe eticheta de curatare.

Pilotele si Cuverturile

Daca dimensiunea masinii de spalat va permite si aveti detergentii necesari pilotele si cuverturile se pot spala acasa.  La fel ca la perne trebuie avut in vedere ca uscarea pilotelor si cuverturilor sa fie facuta corespunzator pentru a nu crea mucegai. Cititi cu atentie eticheta de spalare si urmati indicatiile de acolo.

Pentru pernele si pilotele umplute cu pene și fulgi naturali de gâscă este recomandat să se folosească un detergent de calitate fără enzime de îndepărtare a petelor. Unii detergenti ar putea fi prea agresivi, eliminând grăsimea naturală a fulgilor care duce la distrugerea acestora.

Urmand acesti pasi veti obține rezultatele dorite iar fulgii și structura pernei sau pilotei vor ramane pufoase și placute la atingere.

Nu uitati sa spalati aceste articole atat primavara cat si toamna pentru un somn linistit si fara alergeni.

Daca nu aveti posibilitatea sa spalati acasa pernele si pilotele la The Laundry Room  serviciu profesional de spalat perne, pilote si cuverturi.