Vremea tot mai rece și-a făcut simțită prezența, și oricât am regreta, garderoba de toamnă devine tot mai necesară, chiar și pentru puținele deplasări la care ne limităm pentru a ne îngriji de sănătatea noastră și a celorlalți. Pentru a vă asigura că pălăriile, mănușile, puloverele și paltoanele sunt gata de purtat, există câțiva pași simpli de parcurs, pe care ne-am gândit să îi ilustrăm pentru a vă face lista mai ușoară.
Împrospătați-le printr-o spălare
Când ați scos hainele sau accesoriile de la păstrare, ați observat că au un miros neplăcut? Este firesc. Când depozitați haine, indiferent de săculeții parfumați sau de alte metode la care v-ați gândit, izul de „închis” persistă. Există și riscul să apară urme de ciuperci sau de mucegai, care afectează țesăturile.
Pentru a elimina mirosul, spălați hainele la temperatura maximă recomandată, adăugând o cană de oțet alb. Orice spori de mucegai vor fi distruși, iar izul neplăcut va dispărea. În viitor, puteți încerca să preveniți mirosul prin spălarea și uscarea completă a hainelor înainte de a le depozita în pungi vidate.
Atenție la paltoane!
Recomandăm să apelați la serviciile unei spălătorii pentru paltoanele și sacourile care conțin lână, tweed sau cașmir – vă stăm la dispoziție cu metodele noastre ecologice de curățare profesionistă wet clean! Alternativa este să încercați să le curățați ușor cu o perie, folosind apă caldă. Apoi le puteți depozita într-un loc cu flux bun de aer, departe de zone cu mirosuri neplăcute. Unul dintre materialele care atrage cel mai repede mirosurile este lâna.
Puloverele tricotate necesită o atenție deosebită, pentru a preveni „intrarea la apă” sau spălarea la programe care duc la lărgirea acestora. Mai mult, dacă temperatura și numărul de rotații nu sunt bine reglate, textura poate fi afectată, ceea ce poate crea impresia de găuri cauzate de țigară sau în urma agățării de obiecte.
Feriți hainele de molii
Cei mai mulți dintre noi am avut de-a face cel puțin o dată în viață cu moliile. Larvele lor albe sunt cele care aduc haosul printre hainele noastre. Studiile arată că o molie poate depune între 50 și 1.000 de ouă o singură dată. Problema molilor apare pentru că acestea preferă întunericul și se înmulțesc rapid. De aceea, este bine ca locurile unde depozitați hainele să fie curățate constant. În cazul în care aveți haine delicate, care nu pot fi spălate la o mașină obișnuită, iar timpul nu vă permite să ajungeți la spălătorie, încercați să le puneți la congelator sau afară, dacă temperatura este cu minus, înainte de a le curăța.
Pălăriile, mânușile și eșarfele
Odată cu instalarea zilelor friguroase, un accesoriu care devine indispensabil este pălăria sau fesul. Acestea trebuie curățate cu atenție, mai ales dacă sunt accesorii din materiale tricotate. Cele mai bune variante de spălare sunt cea manuală sau cea pentru lucruri delicate. De asemenea, dacă aveți eșarfe scumpe și din materiale pretențioase, sfatul nostru este să apelați tot la o curățătorie profesionistă, care va alege atât programele, cât și detergenții potriviți pentru o curățare optimă.