I se poate întâmpla oricui – tocmai ți-ai achiziționat o piesă vestimentară nouă care îți place foarte mult și abia aștepți să te bucuri de ea. Ești încântat, apuci să o porți o dată sau de două ori când, din greșeală, o pătezi – fie verși un lichid care lasă urme (vin roșu, cafea), fie o murdărești fără să vrei cu resturi alimentare.

Dacă te-ai aflat în această situație înainte, cu siguranță știi cât poate fi de neplăcută. Tocmai de aceea, ne-am gândit să-ți venim în ajutor. Data viitoare când se întâmplă, iată câteva informații utile:

Soluțiile diferă în funcție de tipul petei

Ca o regulă generală, eficacitatea soluțiilor de moment pe care le poți alege pentru scoaterea petelor de pe haine diferă în funcție de tipul petei, dar și de timpul în care intervii. Nu uita – este bine să o îndepărtezi cât mai repede, dacă ai posibilitatea, de preferat imediat ce ai sesizat apariția ei.

Îți recomandăm și să verifici eticheta articolului vestimentar cu pricina pentru a fi sigur că nu agravezi problema. De ce? În funcție de material (mătase, poliester, bumbac), unele soluții tradiționale de curățare ar putea să nu fie adecvate sau chiar să fie ineficiente.

Tips & tricks pentru scoaterea petelor de pe haine

Câte pete, atâtea soluții…noi am reunit doar câteva dintre cele mai frecvente și supărătoare dintre acestea pentru a-ți face munca mai ușoară:

    • Petele de fructe și legume – soluțiile care te scot din impas se află în bucătăria ta. Folosește cu încredere un pahar de oțet – doar aplică-l pe pată și lasă-l să acționeze o zi. Poți folosi și sare de lămâie, după care să clătești locul cu apă rece
    • Petele de vin roșu – nu lăsa un banal incident să-ți strice evenimentul…cui pe cui se scoate! Știai că petele de vin roșu se îndepărtează tot cu alcool? Orice ai la îndemână – alcool pur, vodkă sau țuică te pot ajuta pe moment. De aici, folosește o soluție cu apă caldă și detergent și lasă haina la înmuiat.
    • Petele de cafea – dimineața ta nu a început chiar cum trebuie? Fii fără griji, dacă ai vărsat din greșeală cafea pe tine, îți poți curăța rapid cămașa la job cu o cârpă îmbibată în apă minerală. Este o soluție simplă, ușor de implementat care te poate ajuta până ajungi la curățătorie.
    • Petele de cerneală – la fel de frecvente la job ca petele de cafea, și acestea pot fi îndepărtate rapid cu o soluție simplă, disponibilă în orice corporație – câteva picături de lapte fierbinte rezolvă rapid problema. Doar aplică puțin lapte pe porțiunea pătată și clătește. Dacă nu ai la îndemână lapte, poți folosi și spirt.
    • Petele de transpirație – pe cât de jenante, pe atât de frecvente, petele de transpirație de pe haine pot fi îndepărtate ușor cu un alt amestec prezent în orice bucătărie – apă și oțet. Lichidul trebuie lăsat să acționeze cel puțin 15 minute. De aici, haina poate fi curățată în mod obișnuit – cu apă caldă și detergent

Concluzii

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile noastre pentru scoaterea petelor de pe haine. Data viitoare când ai un accident neplăcut și nu ai la îndemână mașina de spălat, vei ști că există soluții pentru articolul tău vestimentar preferat.