De multe ori clientii nu sunt siguri ce inseamna curatarea hainelor si procesele care au loc atunci cand isi aduc hainele la curatatorie. Aceste procese pot diferi un pic in functie de curatatorie sau articolul ce trebuie curatat, dar in mare parte aceastea sunt similare.

In randurile de mai jos o sa detaliem procesul de curatare si cum se deosebeste de procesul de spalare.

Procesul de curatarea hainelor include urmatoarele etape.

Predarea 

Clientul preda hainele in locatie si primeste un bon de comanda. Bonul de comanda va avea atasat o eticheta de identificare colorata, o copie a acestui bon si eticheta raman in locatie. Pentru a ridica articolele cand sunt gata de colectare clientul trebuie sa vina cu bonul de comanda.

Hainele sunt inspectate de personalul curatatorie pentru pete sau defecte si citita eticheta pentru detalii. Daca exista pete pe haine este bine sa stim ce fel de pete sunt pentru a comunica asta personalului curatatoriei, pentru a actiona cu solutiile potrivite. Aceste informatii, dar si altele vor fi notate pe bonul de comanda pentru personalul care va curata articolul.

Hainele cu eticheta taiata sau care nu au eticheta sunt curatate pe raspunderea clientului, de aceea este bine sa nu o taiem daca dorim ca haina respectiva sa fie curatata corect.

eticheta haine instructiuni de curatare

Aceasta eticheta contine informatii despre procesul de curatare pentru articolul respectiv. Aceste informatii sunt tipul tesaturii, ce fel de proces de curatare se poate efectua, temperatura de spalare, daca se poate usca si la ce temperatura, dar si altele.

Etichetarea 

Odata hainele preluate, prima etapa este de a eticheta articolele aduse la curatat cu etichete speciale. Prima eticheta este atasat bonului de comanda pentru a putea identifica comanda. Celelate etichete se prind de fiecare articol pentru identificare comenzii si a nu incurca articolele cu ale altui client.

etichete curatatorie

Acesta este cel mai raspandit sistem dar sunt si altele care functioneaza similar.

Inspectarea hainelor pentru defecte sau pete

Dupa etichetare hainele sunt trimise spre procesare. Aici, primul proces este cel de inspectie, se verifica eticheta din nou, detaliile de pe bonul de comanda, starea articolului si daca exista defecte sau pete.

Hainele sunt sortate si apoi  merg la procesul de predetasare pete.

Predetasarea petelor

Hainele cum sunt camasile, jachetele, sacourile dar si altele sunt predetasate cu o solutie speciale ce indeparteaza murdaria din zona manecilor, axilelor si a gulerului. Solutia este lasata sa actioneze aproximativ 15-20 de minute inainte de a trimite hainele la procesul de curatare.

Pentru celelalte pete se actioneaza cu un mix de solutii speciale in functie de pata, daca este grasime, vin sau cafea fiecare pata necesita alt mix. Procesul se poate relua de mai multe ori pentru a indeparta petele mai persistente in cazul in care culoarea si materialul permit acest lucru. Anumite tesaturi se pot decolora la actiunea solutiilor folosite la scoaterea petelor.

Ce Se Intampla cu Hainele Tale la Curatatorie detafix set

Nu toate petele pot fi curatate, succesul procesului depinde de identificarea corecta a petei, vechimea, dar si materialul si culoarea. Daca ati incercat sa curatati pata acasa inainte de a aduce articolul la curatatorie sansele scad pentru ca petele se pot fixa in material.

Daca ati spalat acasa un articol de imbracaminte si una din culori a iesit in cealalata creand pete sau schimbarea nuantei nu se mai poate face nimic. Culoarea transferta deja s-a fixat in material si nu se mai poate remedia.

Curatarea 

Procesul de curatatorie este de doua feluri Dry Clean si Wet Clean.

Procesul Dry Clean (curatarea uscata) se intampla masini de curatat speciale cu circuit inchis datorita toxicitatii sale. Chiar daca se numeste curatare uscata hainele sunt supuse unui proces de spalare intr-un solvent, de obicei percloretilena sau mai nou solventi pe baza de hidrocarburi.

Percloretilena este interzisa, sau in curs de interzicere in a mai fi folosita in mai multe state americane, cum ar fi California, sau anumite tari din Europa ca Franta.

Procesul Wet Clean (curatare umeda) se intampla in masini de spalat speciale, automatizate, controlate de computer. Foloseste apa si detergenti si balsamuri speciale prietenoase cu mediul.

Ce Se Intampla cu Hainele Tale la Curatatorie IMG 2412 1024x768 1

Curatarea umeda este alternativa moderna la curatarea uscata si este perfecta pentru orice articol de imbracaminte, inclusiv articole din matase, casmir, lana sau alte materiale delicate. The Laundry Room este o curatatorie de haine wet clean.

Uscarea 

In functie de instructiunile de pe eticheta si material, hainele se usuca in uscatoare speciale la anumite temperaturi sau lasate sa se usuce natural in camere special amenajate. Anumite articole se usuca in mai multe etape pentru a fi uscate complet, cum este cazul canadienelor de puf.

Calcarea si finisarea

Dupa uscare articolele sunt trimise la procesul de calcare. Aici hainele sunt calcate la statii de calcat speciale cu aburi la presiune inalta in functie de tesatura si preferintele clientului. Procesul de calcare difera in functie de tipul de articol, de la camasa, palton sau sacou.

Alte procese de finisare includ curatarea scamelor cu aparate speciale sau coaserea nasturilor lipsa daca exista rezerve pe articol.

Amabalarea

Odata ce hainele au fost calcate, ele sunt ambalate in folii de protectie sau impachetate in functie de cerintele clientului. Sunt folosite umerase de metal de diferite forme, dimensiuni si cu diferite acesorii in functie de articol.

Pentru camasi se folosesc umerase simple, dar la pantaloni se adauga un cartonas special pentru a nu crea cute. La fel se intampla si in cazul sacourilor sau ale altor tipuri de articole ca rochiile.

Odata ambalate hainele sunt gata de predare catre client.

Cat dureaza procesul de curatare

Procesul de curatare poate dura de la 1-2 zile la 4-5 in functie de tesatura, tipul de articolul curatat, daca exista pete si volumul de comenzi al curatatoriei la momentul respectiv.

Curatare vs Spalare

ProcesCuratareSpalare
Predetasare pete, guler, maneciDaNu
Curatare Wet CleanDaNu
Spalare normalaNuDa
UscareDaDa
CalcareDaNu
Amabalere pe umeraseDaNu

Concluzie

Acesta este in mare circuitul hainelor dumneavoastra din momentul in care ati predat hainele curatatoriei si pana in momenul in care le-ati ridicat.