Dupa fiecare sesiune de sport, fie ca mergeti la sala de fitness, la studioul de yoga sau pe pista de alergare, este necesara spalarea echipamentului folosit. Cum ar trebui sa iti ingrijesti echipamentul de sport pentru a il mentine in stare buna, o perioada cat mai lunga de timp, spalare dupa spalare?

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti cureti corect echipamentul de sport, sa elimini mirosurile neplacute impregnate in materialul textil si, in acelasi timp, sa protejezi calitatile tesaturii.

Pre-spalarea

Inainte de a trece la spalarea efectiva a hainelor, imediat dupa ce le-ai scos din geanta de sala (chiar cand ai ajuns acasa), aeriseste-le timp de minim o ora. Vei evita, astfel, impregnarea mirosurilor neplacute in materialul textil.

Spala-ti echipamentul de sport cu apa rece

Nu esti singurul care are nevoie de un dus rece dupa un antrenament intens: apa calda poate determina anumite materialele precum cele ce au compozitie „lycra” sa se comporte diferit decat in apa rece, ba chiar sa se micsoreze ca urmare a procesului de spalare. Pentru a mentine elasticitatea pieselor esentiale pe care le utilizezi in timpul vizitelor la sala de sport, inclusiv a pantalonilor de yoga, vestelor de alergare și a altor articole, spala echipamentul la o temperatura a apei de maxim (30 grade celsius).

Nu folosi balsam de rufe

Cu toate ca balsamul de rufe are un miros incantator, acesta se poate aduna in tesăturile din fibre elastice, blocand functia de rezistenta la transpiratie. Astfel, materialul textil va capta mirosurile neplacute. De asemenea, exista posibilitatea ca, la spalari viitoare, fibrele elastice sa absoarba mai greu apa, iar mirosurile neplacute sa ramana impregnate in material. Este recomandat sa folosesti doar detergent pudra sau detergent special pentru haine sport intr-o cantitate corecta si hainele se vor curata  corespunzator.

Scapa de mirosurile neplacute

Articolele vestimentare speciale pentru activitati sportive de tip fitness sunt concepute in asa maniera incat sa absoarba transpiratia de pe corp pe suprafata tesaturii, iar ulterior aceasta sa se evapore rapid. Daca adaugi balsam la procesul de spalare sau folosesti prea mult detergent, sudoarea ramane in tesatura, capacitatea materialului de a functiona corespunzator scade si  mirosurile neplacute raman impregnate in materialul textil. Daca hainele tale au captat, totusi, un miros nu tocmai placut, asaza-le timp de o ora intr-un vas pentru spalat cu apa rece, in care ai dizolvat, in prealabil, un capac sau doua cu otet alb. Otetul va neutraliza bacteriile care cauzeaza mirosul neplacut si va dizolva acumularile de detergent si balsam din material.

Usuca-le la soare

Majoritatea tesaturilor care se regasesc in componenta articolelor vestimentare pentru fitness nu se impaca prea bine cu caldura excesiva. Temperaturile ridicate le pot scurta durata de viata, tocmai de aceea nu este recomandat ca acestea sa fie uscate la uscator, nici pe pe radiatoare de caldura. Usuca-le natural pe sarma sau pe uscatoare din metal la soare.

Continua sa faci sport

Daca esti o persoana activa si mergi regulat la sala de fitness sau daca nu faci asta inca, dar ideea se regaseste pe lista ta scurta de prioritati, lasa-ne pe noi sa ne ocupam de hainele tale. Colectam, curatam si iti livram inapoi hainele acasa, oferindu-ti timp pentru inca o sesiune de antrenament sau o pauza binemeritata .