Ni se spune de multă vreme că trăim în secolul vitezei. Fast food, fast lane, fast charge – cei mai mulți dintre noi trebuie să se adapteze la tendințe, să țină pasul cu schimbările care se succed în ritm rapid. Cu toate acestea, oamenii (re)descoperă și împlinirea lucrului tihnit. Bucuria unei mese luate în familie sau între prieteni, după ce am gătit împreună, sau o plimbare în mijlocul naturii, într-o zonă rurală, de exemplu, unde nu pare să existe timp, ne relaxează și ne motivează.
Devenim tot mai conștienți și de acțiunile simple pe care le facem sau le acceptăm și la care nu ne gândisem niciodată că ar putea fi nocive. Exemplul spălatului și curățatului ne vine firesc în minte, pentru că lucrăm în domeniu. Când am lansat The Laundry Room, ne-am dorit un concept diferit, care să contribuie la conștientizarea acțiunilor obișnuite care, făcute altfel, pot contribui la vindecarea planetei.
Specificul unei spălătorii/curățătorii wet clean
O curățătorie tradițională e dry clean, cum s-ar spune, „curățare uscată”. Este vorba de o mașină în care se pune o substanță chimică, toxică. Presupune folosirea mânușilor. Mirosul înțepător pe care îl simțiți când intrați într-o curățătorie chimică este generat de acea substanță. Studiile arată că prezintă un risc sporit de dezvoltare a cancerului, în special pentru persoanele care iau contact cu ea în mod frecvent.
Curățarea wet clean, pe de altă parte, folosește apa și reprezintă o alternativă ecologică. Folosește detergenți și balsamuri biodegradabile, iar procesul de uscare presupune aparatură specială, sensibilă la umiditate. Nu utilizează substanțe chimice periculoase, nu generează deșeuri nocive și nu poluează. Evită mai ales implicarea în orice proces de spălare sau curățare a solvenților chimici, cum ar fi tetracloretilena. Mai multe despre acest tip de curățare am detaliat aici.
Am ales wet clean pentru că ni se pare un proces mult mai sigur. Detergenții pe care îi folosim noi sunt biodegradabili. Cocktail-ul de substanțe, în funcție de ce spălăm, are un anumit rezultat. De exemplu, pentru a spăla un sacou de lână, folosim 5-6 substanțe. În funcție de natura lucrului spălat, alegem combinația potrivită. Noi folosit Bufa, un amestec creat în Germania. Împreună cu mașinile de wet clean, produse în Elveția, fac posibilă spălarea ecologică. Folosim și mai puțină apă față de alte sisteme de spălare.
Aparatura noastră, mai precis mașinile și uscătoarele, sunt de fabricație elvețiană – recunoscute, firește, pentru precizia lor. Procedeele de spălare pe care le implementăm ajută apoi și la călcarea ușoară a hainelor. Chiar dacă rămân tot la noi pentru călcare, hainele spălate la noi sunt mai ușor de călcat.
Avem programe dedicate pentru cașmir, lână sau mătase. În primul rând, înainte de aplicarea oricărui tratament, ne uităm la etichetă. Marile branduri includ detalii clare despre curățare, însă majoritatea celorlalte au doar etichete simple. Strategia noastră este să le sortăm după tipurile de pete. Substanțele pe care le folosim sunt adecvate pentru fiecare tip de pată. De obicei, la cămăși ne uităm la mâneci și la guler, și abia după acea sortare preliminară intră la mașina de spălat
În funcție de program, un ciclu de spălare durează între 30 și 50 de minute. Temperaturile de spălare pot fi și ele foarte diferite. Spălăm și curățăm, printre altele, articole de la cabinete stomatologice sau de la restaurante, care presupun o exigență foarte ridicate, pentru a respecta standardele.
Altă dificultate frecvent întâlnită este curățarea blăniței animalelor de companie. Așa cum am discutat aici, spălarea articolelor vestimentare și din gospodărie la mașinile obișnuite nu este foarte eficientă, când vine vorba despre aceste fire încăpățânate de păr. Curățarea cu rola este exclusă, dacă ne gândim la pături sau huse – oricând de simplă ar fi în cazul hainelor, a căror suprafață este mult mai redusă. Folosim un uscător de mari dimensiuni, în care introducem inclusiv lenjerii de pat; aerul trece prin material, cearșafurile se umflă, părul se desprinde. După aceste procese, însă, filtrele se îmbâcsesc, iar orice dispozitiv necesită igienizare.
Comunicarea – cheia unei relații armonioase cu clienții
Pentru a ne relua ideea, trăim în secolul vitezei, iar asta se aplică inclusiv când vine vorba despre spălarea și curățarea hainelor. Clienții ne întreabă uneori dacă este posibil ca un articol vestimentar să fie gata în două ore. Poate au chiar un eveniment important în aceeași zi, și au absolută nevoie de costum sau de rochie. Noi încercăm să fim flexibili și să le facem pe plac – și, de cele mai multe ori, reușim. Alteori, este imposibil, și atunci încercăm să explicăm de la început de ce procedura dorită va dura mai mult; încercăm să găsim soluții împreună.
S-ar putea să vi se pare un clișeu, însă considerăm comunicarea cheia care poate deschide multe uși, fie acestea și de la mașina de spălat sau uscător! Suntem întotdeauna transparenți în relația cu clienții și nu ne dăm în lături de la a recunoaște când o dorință trebuie ușor ajustată pentru a fi realizată. Vă invităm să încercați.